Meten = weten = zweten
Een doel voor motivatie
Trainen voor een marathon, een mudrun of 6 rondjes op de Mont Ventoux. Wekelijks oefenen voor een beklimming van de Kilimanjaro tot een Ironman op Hawaï. Mensen doen de gekste dingen om zichzelf te motiveren tot sporten.
Hoewel verschillend per persoon worden we allemaal blij van het hebben van een doel. Sterker nog; in de ‘Blue Zones’ is het hebben van een levensdoel, dat waar je elke dag voor opstaat, een van de oorzaken van longevity – een lang, gezond en gelukkig leven. Ergens voor gáán motiveert en trekt je uit je luie stoel.
Waar gá je voor?
De keuze is soms zo reuze dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Of je brein en inspiratie zijn té bedolven onder actielijstjes en insta-prikkels dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan helpt het om terug te gaan naar de basis: een gezond en fit lichaam. Een doel op zich. Bovendien handig, mocht er onverwachts toch een challenge op je pad komen.
Gezond, wanneer ben je dat?
De definitie van ‘gezond’ was ooit door de WHO geformuleerd als ‘niet ziek’. Beetje rare omgekeerde formulering die inmiddels is aangepast: ‘Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.’
Fit, wanneer ben je dat?
A state of complete physical, mental and social well-being. Dat is nogal wat.. Maar als we beginnen met het eerste; physical well-being, wanneer ben je compleet fit?
Trainers bekijken de fitheid van een klant altijd door 3 brillen:
- Hoe is het met Bewegen? De status van je conditie, bestaande uit kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie/balans, lenigheid en snelheid.
- Hoe is het met de Voeding? Af te lezen in vetpercentage, maar darmklachten en humeur zijn ook een indicator.
- Hoe is het met de Rust? Te testen door schouderflexibiliteit, maar ook terug te lezen in hoe snel iemand gewicht verliest of resultaat boekt bij training.
Fitheid begint bij meten?
Zo lijkt het. Je wilt eerst weten waar je staat voordat je überhaupt in beweging wil komen (de sportfreaks daargelaten). En zo ja – hoe? Liefst zo efficiënt mogelijk, want niemand heeft tijd en iedereen wil blessures voorkomen. Hoe breng je je lichaam daar waar je het hebben wilt? Waar het zijn moet? En overigens ook je geest, want in onze ervaring gaan ‘physical and mental well-being’ vaak gelijk op.
Meten is weten
Elk nieuw levensjaar is het weer de vraag of je nog steeds die 5 kilometer kunt rennen, naar je geparkeerde auto kunt hinkelen of de handstand kunt doen met je dochter. Of ‘ben je daar nu te oud voor?’ Uiteindelijk willen we allemaal vóórlopen op de troepen en fitter zijn dan leeftijdsgenoten. Jonger geschat worden en flitsend de skipiste afgaan. Kortom – hoe presteer ik ten opzichte van mijn benchmark-leeftijdsgenoten in rest van de wereld?
Meten is een wetenschap
Objectief meten met de juiste apparatuur en testen. Dát meten wat je wil weten. Weten wat belangrijk is om te meten. De juiste norm ernaast zetten… Inmiddels hebben we bij JES een uitgebreide testbatterij waarmee we Personal Testen. Sommige testen zijn universeel, bv de VO2max – voor ieder mens is het hebben van een goed uithoudingsvermogen de basis voor fitheid. Andere testen hangen samen met persoonlijke uitdagingen / zwaktes.
Next level meten
Als meten de basis is voor effectief trainen, dan is het dus relevant dit goed te doen. Dat is ook de reden dat we onze klanten adviseren een smartwatch te dragen, de beste dagelijkse gezondheidsmonitor die je je wensen kunt.
State of the art en meest ervaren op het gebied van lichaamsanalyse is de InBody. In de jaren ’90 ontwikkeld door huidige CEO Dr. Kichul Cha in Korea, werktuigbouwkundige. Hij ondervond dat de bestaande meetapparatuur voor lichaamssamenstelling onnauwkeurig en vanuit medisch oogpunt beperkt was voor de behandeling van patiënten die deze analyses juist nodig hadden. Hij ontworp iets beters; de Inbody
Meten = zweten
Meten geeft resultaten die je in beweging zetten. Op voorwaarde dat je goed meet, precies op maat voor jou; persoonlijk. De objectieve, onweerlegbare informatie maakt bovendien dat je ook nog in beweging komt. Misschien nog wel eerder dan als je Personal Trainer weer eens zegt dat je vaker moet komen.
Laat staan als je allebei hebt! Welkom bij JES. Experts in Training, Voeding, Rust en Meten.
Be the first
Vanaf 6 maart staat de InBody klaar om je te testen (en te motiveren 😉 ). Exclusief voor leden.