Fitness is bullshit
Ik hoorde dat de gemiddelde Nederlander er zo’n 8 coronakilo’s heeft bijgekregen. Of het waar is heb ik niet gemeten maar als ik om me heen kijk zie ik inderdaad veel lichamen die moeite hebben de 1 januari gestelde voornemens na te komen. Hoofdreden van deze 8 kiloknallers is uiteraard de coronapandemie: Sportscholen dicht, thuiswerken en de enige leuke winkel die nog open is om naar toe te gaan is de supermarkt. Zo creëer je de “perfect storm” om het lichaam te voorzien van ellende.
De digitale oplossing die sportscholen aanbieden om mensen aan de Fitness te zetten en van het thuiswerkbureau af te halen werkt. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel mensen en bedrijven online in de huiskamer al zoomend: squats, jumping jacks, push ups en plankjes zien maken. Elke woonkamer of laptop die ik de afgelopen periode tegen kwam: groepen kniebuigende zwetende mensen tussen het meubilair. Jammer dat de supermarkten niet dicht waren, want deze bewegingsfeestjes werden daarna gezien het resultaat en omzetten supermarkt goed gevierd. Van een uurtje fitness alleen val je dus niet af, das duidelijk. Best logisch: als je harder gaat rijden tussen Amsterdam en Rotterdam zal je meer benzine verbruiken. Een goede Fitnesstrainer of sportschool helpt je kiezen wat en hoeveel je moet tanken.
Het idee bestaat nog steeds dat fitness een doel op zich is. De “1 x per week naar de sportschool” klanten hoor ik nog regelmatig voorbijkomen. Met 1 x per week naar de sportschool behaal je geen enkel doel, behalve dat het gezellig is. Je zult zelf aan de bak moeten, en flink ook, binnen maar ook buiten de gym. Fitness klinkt wel een stuk beter dan structurele gedragsverandering of leefstijlinterventie, terwijl deze laatste twee wel de lading beter dekken.
Wie heeft er nog zin in 3 setjes van 10 herhalingen squats? Jippie een plank maken van 1 minuut! Herken je bovenstaand? Dat is slecht nieuws, je lichaam kan echt veel leukere dingen dan dit! Surfen, zwemmen, tuinieren, fietsen, snowboarden, lopen, voetbal, hockey, golf: ja er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En deze reeks zal je ook moeten doen naast je uurtje squats en plankjes.
Sportscholen en fitnesscentra moeten geen fitness verkopen maar kennis en advies over beweging geven: en dat is iets heel anders dan 3 x 10 squats. Fitness dekt eigenlijk niet meer de lading van wat klanten echt willen: zich “fit voelen” of “belastbaar zijn” en er goed uit zien, en daar kun je fitness, als onderdeel van, prima voor gebruiken. De grote winst zit in alle tijd die je buiten je uurtje fitness investeert in jouw fitheid. 2 x een uur aan de slag met een trainer en zelf dus ook nog 5 x alle andere beweegfeestjes vieren. Life is all about priorities.
De zoomdeelnemers volgen braaf de instructie van de fanatieke online fitnesstrainer. Alleen de instructie dat je na de training jezelf niet vol moet laden ontbreekt, en dat is nu het probleem: boodschappen doen en keuzes maken is ingewikkeld. Best een leuk idee eerst een uur online trainen en dan een uur boodschappen doen, ook online, met je camera en trainer. Dan kan je zien wat de ander koopt en dat geeft resultaat. Je beïnvloedt als trainer zowel de bewegings-output als de energie-input.
Uiteraard zijn er klanten geweest die juist in de coronaperiode de fitheidsknop op een positieve wijze hebben omgezet en 8 kilo zijn afgevallen. Wat hebben zij anders gedaan dan de rest van Nederland? Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die zeggen dat kan ik niet en dit is niet te doen, ik heb daar geen tijd en energie voor. Mijn ervaring is dat de meeste klanten wel tijd hebben maar geen prioriteit. Onderstaand een paar simpele voorbeelden om je te motiveren elke dag te bewegen. De rekensommetjes zijn ter indicatie en beeldvorming van energie.
Een aantal tips van onze succesvolle projecten in de coronaperiode: Dit is wat zij deden:
Beweging
- 7 dagen bewegen, elke dag minimaal 30 minuten: neem de fiets: energieverbruik als je elke dag 30 minuten zou fietsen: energieverbruik ongeveer 300 kcal x 365= 109.500 kcal per jaar.
- 2 x per week met een Personal Trainer buiten 5 x zelfstandig: Investeer in een Personal Trainer die je instructie geeft, je motiveert , je test, je video’s laat zien en de resultaten bespreekt.
- Variatie in bewegingsvormen: krachttraining, cardiotraining, coördinatie, en balanstraining. Een uur golf, potje tennis, wandeling of fietstocht is ook beweging. Doe alles wat je kunt. Laat je uitdagen door een Personal Trainer en maakt t een beetje spannend en uitdagend. Leer nieuwe activiteiten: ga langlaufen, suppen, inline skaten, leer snowboarden. Beweeg ook eens buiten je comfort. Om aan de fysieke voorwaarden te kunnen voldoen: vraag advies bij je fitnessprofessional.
- Variatie in intensiteit: de dag na de krachttraining is bijvoorbeeld tuinieren heerlijk!
- Neem een hond: 30 minuten wandelen levert 105 kcal op, de hond moet 2 x uit en elke dag: 365 x 110= toch alweer 40.150 kcal per jaar. Je kunt ook hardlopen met je hond voor meer intensiteit.
- Train buiten: zonlicht werkt, je versterkt je immuunsysteem gratis erbij. Helemaal hip vitamine D tegen corona – nu gratis verkrijgbaar.
- Train buiten! Let wel; je traint niet ín de natuur. De natuur ben je zelf.
- Slaap 8 uur per nacht.
Voeding
- Eet minder of geen vlees: doe je het niet voor jezelf, dan voor de dieren of aarde.
- 500 gr groente per dag: tip: groentesoep of gazpacho, dan schiet het op. 500 gr is best veel!
- Geen alcohol: alleen drinken is toch saai, doe je het wel dan in het weekend. Weekend begint niet op donderdag.
- Vermijd aankopen in de supermarkt met barcodes. Succes…
- Online boodschappen doen werkt goed. Je kiest bewuster, minder impulsaankopen. Je voorbereiding is beter.
- Eet volgens de seizoenen en koop lokaal: de lokale markt is weer hip & happening. Ook goed voor je sociale contact voor degene die al tijden niemand ziet: dit is de mogelijkheid.
Natuurlijk moeten de ruim 3 miljoenfitness deelnemers in Nederland blijven fitnessen. Wel slim om te realiseren dat het resultaat van wat je doet om fit, slank, gespierd, mooi, lekker , dik of dun te zijn van veel meer factoren afhangt dan het algemene idee bij “fitness”.