Ski gymnastiek. Klassieker weer hip.
Start in de gym. 4x resultaat op de piste.
Wil je deze winter als pro de piste op? Je ski vakantie verlengen met voorpret in Nederland? Ski-specifiek trainen maakt je wekelijkse fitness leuker, doelgerichter en brengt je tijdens de wintersport naar next level afdalingen.
Old skool klassiekers
Ski gymnastiek is er zo eentje. Je ouders startten ermee in oktober, na de herfstvakantie. Via de Nederlandse Ski Vereniging, groepje ‘oude mensen’ oefenen in de gymzaal. Oubollig? Klinkt erger dan het is. Sommige klassiekers moet je erin houden. Ze komen vanzelf weer terug als hot & happening. Net zoals moestuinieren, vinyl platen en – let op! – (Nordic) wandelen.
Fan van ski-gymnastiek
Waarom? Vanwege het trainingsprincipe ‘de Wet van de Specificiteit’: je wordt beter in dát wat je traint. Wekelijks hardlopen verbetert je uithoudingsvermogen in hardlopen. Niet in fietsen of roeien. Dan moet je dus wekelijks gaan fietsen of roeien.
We staan er niet zo bij stil, maar skiën is een heftige sport. Vanwege de impact op je lichaam, de onstabiele omgeving en niet te vergeten.. De combi met après ski, Jausen, Schnapps en meer berglekkers. Des te meer reden om goed voorbereid te zijn
Oeps-moment
Deze weken storten we ons weer op het skiën. Je verleert het nooit. Met je fitheid van vorig jaar in herinnering knal je op dezelfde snelheid naar beneden. Ongelukken zitten in een klein hoekje, bugeltje of stuk ijs. Geluk zit ook in een klein hoekje; de fractie van het moment dat je je verstand laat spreken boven ontkenning en je besluit specifiek te trainen voor de wintersport.
Je ‘KLUCS’ ski-specifiek verbeteren?
Kracht, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Coördinatie en Snelheid. Oftewel; alle facetten van ‘conditie’. Als je het jaar door wekelijks traint heb je je ‘basis-KLUCS’ vast redelijk goed op orde. Maar hoe verbeter je deze ski-specifiek? Daarvoor maken we een bewegingsanalyse. Skiën bevat o.a.:
- Squats
- Squat jumps
- Knee raises
- Side bends
Op stabiel, maar vooral op labiel (glad, steil, wisselend) oppervlak. Aangestuurd vanuit een sterk, immer actieve core (buik + rug).
4x resultaat
Je lichaam ski specifiek trainen (voorbereiden, onbewust bekwaam maken, automatiseren) maakt dat je:
- Gecontroleerder kunt skiën – je ‘ski-spieren’ zijn coördinatief sterk en hebben uithoudingsvermogen. Bugels, ijs en steilte pak je met gemak.
- Mooier kunt skiën; core tension verbetert je techniek en maakt je carving-slaloms ook bij hoge snelheid in control.
- Completer kunt skiën; je gebruikt je hele lichaam (core, armen) en niet alleen je benen. Zeker als je elke afdaling start met een sterke ‘mind-muscle’ awareness. Jezelf bewust ‘aan’ zet.
Veiliger kunt skiën; je hebt je lichaam geautomatiseerd op het oplossen van plotseling spannende situaties.
Proprioceptie & veiligheid
Veiliger door het trainen van je zenuwstelsel. Proprioceptie of positiezin is het vermogen om de positie van je eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. De mate waarin je in staat bent te reageren op je omgeving. ‘The body’s ability to sense its location, movements and actions. It’s the reason we’re able to move freely without consciously thinking about our environment’.
Op het moment dat je onbewust bekwaam bent -door specifiek, gericht trainen- werkt je proprioceptie als een dolle. Handig als het mistig is of op ijzige pistes.
Hulde aan de laatsten!
Voor eens en altijd het rotgevoel weg bij hen die als laatste buiten adem arriveren. Dankzij jullie, hebben de racemonsters, schuss-gangers, minder ongelukken. Hebben zij de tijd om voor elke afdaling bewust de core met de mind áán te zetten. Verbinding te maken met lijf en leden voor mind-muscle-meditatief skiën.
…En zo komt Old skool ski gymnastiek weer in een modern (ski-)jasje ☺
PS
Nieuwsgierig naar meer? Onderstaande betrouwbare links maken je wijzer.
Trainingsprincipes en Wet van de Specificiteit
Proprioception
Mind muscle connection