Geen gewicht te licht
Isoleren afleren
‘Deze oefening doe ik normaal altijd met een schijf van 15 kilo’ zei ze beleefd verontwaardigd toen ik -klaar voor de pull over- een schijf van 5 aangaf. Oppassend voor werkweigering geef ik haar natuurlijk meteen bewonderend gelijk en stel gerust door te melden dat dit een warming-up set is. Stroef gehoorzamend gaat Deborah aan de slag. ‘Een pull over lijkt een arm-oefening, maar eigenlijk werkt vooral je core’. “Core” – het is zo’n holle term geworden waarbij iedereen denkt aan buikspieren. Nou, die doen zeker mee, maar onderschat niet de kracht die geleverd wordt door bilspieren, bekkenbodem, midden- en bovenrug. Voor de betere mind-muscle-connectie prik ik nog even voor extra core activatie. Buiten adem, door de focus, maar ook door de veel completere spierspanning geeft ze toe dat dit toch wel zwaar was.
‘Altijd leuk – nieuw vlees’ zoals collega Rick dit noemt. Omdat je nieuwe klanten nog zoveel kunt leren. Binnen de oefening bereik je al meteen resultaat.
‘Geen gewicht te licht’
Ook zo’n uitspraak, en ik gebruik ‘m graag. Want wat is kracht nu eigenlijk? En hoe creëer je dit in het lichaam? Stel Rick een vraag en hij gaat aan. ‘Je kunt kracht definiëren als de spanning die het lichaam tot stand brengt door het verplaatsen van een extern gewicht. Een dumbbell van 20 kg of een krat bier die je in je achterbak zet. Een tweede vorm van kracht is de spanning die het lichaam opwekt uit zichzelf, bijvoorbeeld door heel hard in je vuist te knijpen. Geen halterschijf nodig, alles uit je eigen lichaam.’.
Lichamen lossen problemen op
De hele dag door zijn we er druk mee. Nu lossen we de meeste problemen op met ons hoofd. Dus dat deel van ons lichaam is wel goed getraind. Beetje té soms, maar daarover meer in het artikel ‘Train je rust’. Voor het kunnen oplossen van fysieke problemen gaan we naar de sportschool; dat lijf in gebruik houden. Maar hoe train je een efficiënt werkend lichaam?
Licht en langzaam
Klanten hebben ambitie voor zwaar en snel. Zwaar omdat je daar trots van wordt. Snel omdat we nou eenmaal de hele dag alles snel doen. Dus wat doen wij Trainers? Het tegenovergestelde: langzaam en licht.
Langzaam, zodat
1. We je bewust kunnen maken; je kunt bedenken en voelen dat je je hele lichaam gebruikt (terwijl je een oefening voor je rug doet).
2. De intensiteit stijgt, je bent langer onderweg.
Licht, zodat
1. We je leren zelf je lichaam aan te spannen (ipv gedwongen worden door een zware halter). Je wordt bewust van je eigen kracht.
2. Minder blessures.
Want ja, die zijn er nogal – ontstoken, frozen shoulders, nek- en hoofdpijnklachten. Pijn in onderrug. Ontstaan door overbelasting van dit lichaamsdeel en onderbelasting van de core. Weer die core ja; daar waar je je vuur, power en echt grote kracht kunt opwekken.
Train als Tarzan
Ooit Tarzan een triceps extension zien doen? Een benchpress? Wil je een Tarzan lichaam, dan moet je trainen als Tarzan. Dat is de trainingswet van Specificiteit. En van JES. Leer je lichaam goed spannen. Doe een triceps oefening waarbij je je bekken naar binnen krult, daarmee je core activeert, je controle level verhoogt en dus je hele lichaam traint. Train op transfers. De natuur kent geen isolatie. Wel een Jane. En daarvoor wil je toch een Tarzan lichaam?