Top

Gastcolumn JES uit de Gooische TamTam

Of hij een gastcolumn wilde schrijven. Het leek de redactie een goed idee om dat te vragen aan sport- en gezondheidsfanaat Rick Sievers. Want veel mensen zijn zo’n beetje dichtgegroeid in de afgelopen periode. Bovendien kennen we de filosofie van Rick en weten we hoe inspirerend en overtuigend hij die naar voren kan brengen. Maar als hij eenmaal begint… dan gaat hij geen woorden zitten tellen. Dan wordt de gastcolumn een manifest over gezond zijn, gezond worden en gezond blijven.

“Fitness is bullshit”

De gemiddelde Nederlander heeft er — zo gaat het verhaal — gemiddeld acht coronakilo’s bijgekregen. Als ik om me heen kijk, zie ik inderdaad veel lichamen die het lijken te hebben opgegeven om de op 1 januari gestelde voornemens na te komen. Hoofdschuldige van deze acht kiloknallers is uiteraard de coronapandemie: sportscholen dicht, thuiswerken en de enige leuke winkel die nog open is om naar toe te gaan was maandenlang de supermarkt. Zo creëer je de “perfect storm” om het lichaam te voorzien van ellende.

Aan de bak

Sportscholen bieden een digitale oplossing om mensen van het thuiswerkbureau af te halen en aan het bewegen te zetten. Het werkt: ik heb in mijn leven nog nooit zoveel mensen en bedrijven online in de huiskamer al zoomend squats, jumping jacks, push ups en plankjes zien maken. In bijna elke woonkamer en op elke laptop die ik in de afgelopen periode zag, waren kniebuigende, zwetende mensen tussen het meubilair te zien. Maar van een uurtje fitness alleen val je dus niet af. Helaas bestaat het idee nog steeds dat fitness een doel op zich is. Ik hoor ze regelmatig voorbijkomen, de ‘één keer per week naar de sportschool’-klanten. Met één keer per week naar de sportschool behaal je echter geen enkel resultaat, behalve dat het gezellig is. Je zult zelf aan de bak moeten, en flink ook. Binnen, maar ook buiten de gym. Fitness klinkt wel een stuk toegankelijker dan ‘structurele gedragsverandering’ of ‘leefstijlinterventie’, maar die laatste twee dekken de lading wel een stuk beter.

Beweegfeestjes

Wie heeft er nog zin in drie setjes van tien squats? Jippie, laten we een plank maken van een minuut! Herken je het bovenstaande? Dat is slecht nieuws; je lichaam kan echt veel leukere dingen dan dit! Surfen, zwemmen, tuinieren, fietsen, snowboarden, lopen, voetbal, hockey, golf: er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En deze reeks zal je toch echt óók moeten doen, naast je uurtje squats en plankjes. Sportscholen en fitnesscentra moeten niet uitsluitend fitness verkopen, maar kennis en advies over beweging, en dat is iets heel anders dan 3 x 10 squats. Klanten willen zich ‘fit voelen’, ‘belastbaar zijn’ en ‘er goed uitzien’. Daar kun je fitness, als onderdeel, natuurlijk prima voor gebruiken. Maar de echt grote winst zit in de tijd die je buiten het fitness-uurtje investeert in je fitheid. Dus naast de twee keer een uur aan de slag met een trainer en ook zelf nog een keer of vijf alle andere beweegfeestjes vieren. Life is all about priorities.

Minstens zo belangrijk: energie-input

De zoomdeelnemers volgen braaf de instructie van de fanatieke online fitnesstrainer. Alleen de instructie dat je jezelf na de training niet vol moet stoppen ontbreekt, en dat is nu het probleem: boodschappen doen en keuzes maken is ingewikkeld. Het zou best een leuk idee zijn om eerst een uur online te trainen en dan een uur boodschappen te doen, ook online, mét je camera én je trainer. Dan ziet de trainer wat je koopt, kan hij of zij je daarin adviseren en kom je pas echt tot resultaat. Want dan beïnvloed je als trainer zowel de bewegings-output als de energie-input!

Tijd, of prioriteit?

Uiteraard zijn er klanten geweest die juist in de coronaperiode de fitheidsknop op een positieve wijze hebben omgezet en acht kilo zijn afgevallen. Wat hebben zij nou anders gedaan dan de rest van Nederland? Om te beginnen hebben zij niet gezegd, zoals veel mensen wel altijd doen: ‘dat kan ik niet’ en ‘dit is niet te doen’. Of: ‘ik heb daar geen tijd en energie voor’. Mijn ervaring is dat de meeste mensen wel tijd hebben, maar er geen prioriteit aan geven.

Zo kan het ook

Graag geef ik een paar simpele voorbeelden om je te motiveren elke dag te bewegen. De rekensommetjes zijn ter indicatie en geven een beeldvorming van energie. Het zijn tips die voortkomen uit onze succesvolle projecten tijdens de coronaperiode. Zij gingen je voor!

Beweging

  • Zeven dagen bewegen, elke dag minimaal 30 minuten. Neem dagelijks 30 minuten de fiets, dan is het energieverbruik ongeveer 300 kcal x 365 = 109.500 kcal per jaar.
  • Twee keer per week trainen met een personal trainer, en daarnaast vijf keer zelfstandig. Investeer in een personal trainer die je persoonlijke instructies geeft, die je test, motiveert, die video’s van je maakt en samen met jou bestudeert en die uiteindelijke resultaten bespreekt.
  • Variateer in bewegingsvormen: krachttraining, cardiotraining, coördinatie en balanstraining. Een uur golf, een potje tennis, een wandeling of fietstocht: het is allemaal beweging. Doe alles wat je kunt. Laat je uitdagen door een personal trainer en maak ‘t een beetje spannend. Leer nieuwe activiteiten: ga langlaufen, suppen, inline skaten, leer snowboarden. Beweeg ook eens buiten je comfortzone. Om aan de fysieke voorwaarden te kunnen voldoen; vraag altijd advies bij je fitnessprofessional.
  • Variatie in intensiteit: de dag na de krachttraining is bijvoorbeeld tuinieren heerlijk!
  • Neem een hond: 30 minuten wandelen levert 105 kcal op, de hond moet minstens twee keer per dag wandelen: 365 x 110 is toch alweer 40.150 kcal per jaar. Je kunt ook hardlopen met je hond voor meer intensiteit.
  • Train buiten. Zonlicht werkt, je versterkt er gratis je immuunsysteem mee. Helemaal hip: vitamine D tegen corona . Nu gratis verkrijgbaar.
  • Train buiten! Let wel; je traint niet ín de natuur. De natuur ben je zelf.
  • Minstens zo belangrijk: slaap acht uur per nacht.

Voeding

  • Eet minder of geen vlees: doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de aarde en de dieren.
  • 500 gr groente per dag. Tip: groentesoep of gazpacho, dan schiet het op. Want 500 gr is best veel!
  • Geen alcohol: alleen drinken is toch saai, doe je het wel, beperk het dan tot het weekend. Note: dat weekend begint niet op donderdag.
  • Vermijd aankopen in de supermarkt met barcodes. Succes…
  • Online boodschappen doen werkt goed. Je kiest bewuster en doet minder impulsaankopen. Bovendien is je voorbereiding beter.
  • Eet volgens de seizoenen en koop lokaal: de lokale markt is weer hip & happening. Ook goed voor je sociale contacten in tijden dat je niemand ziet. Dit is de mogelijkheid.

Uitsluitend fitness: dat is bullshit

Natuurlijk moeten de ruim drie miljoen fitness-deelnemers in Nederland blijven fitnessen. Toch is het slim om je te realiseren dat het resultaat van wat je doet om fit, slank, gespierd, mooi, lekker, dik of dun te zijn, van veel meer factoren afhangt dan het algemene idee dat men heeft bij fitness. Vandaar mijn stelling boven dit verhaal. Want met alleen fitness sla je de plank mis.

Rick Sievers, JES Personal Training Laren

Share