Top
Personal Training laren

De 3 waarheden over afvallen

Ook weer even de buikriem aantrekken? Hartstikke goed. Lees hier wat werkt; juiste training, voeding en ..veel slapen.

Afvallen met z’n allen

Er zijn 3 momenten in het jaar dat we collectief op dieet gaan: net voor de zomer (‘Oh jee bikini’), net na de zomer — teveel rosé en borrels — en januari. Belachelijk? Blijkbaar is dat hoe we zijn, gemiddeld genomen. Alhoewel lichamen het allerliefst de homeostase < https://nl.wikipedia.org/wiki/Homeostase_(fysiologie)> stabiel houden (denk aan een constante lichaamstemperatuur of bloeddruk), doen we er alles aan om te leven in hoge pieken van feest en diepe dalen van drukte.

Train-je-Dry-January

Dry January is gestart, we gaan weer een consumptiedalletje in. ‘Droog-trainen’ genoemd in de bodybuilding, altijd na een periode van ‘bulken’. Weg met dat vet! Naast cosmetisch motief, ook fijn voor je gezondheid, want (buik-)vet is een bron van chronische ontstekingen. Veel vet? Dan ben je bevattelijker voor ziekte. < https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2017/februari/ontstoken-buikvet-rol-ontstaan-ziektes/> Een gezond vet% bij vrouwen is tussen de 25–31%, bij mannen tussen de 12–25%. Best veel, als je bedenkt dat een man van 90 kg zo’n 22 kilo vet aan z’n lijf mag hebben.

Wat werkt? 3 Waarheden

  • Train de Gouden Frequentie: 3x per week

3x?! Echt. Supercompensatie < https://www.fit.nl/supercompensatie > is een trainingswet — dus een waarheid als een koe. Om de dag trainen — met de juiste prikkel — maakt dat je voortbouwt op het succes van je vorige training. Na elke training ben je sterker, fitter dan de training ervoor. ‘Reversibiliteit’ is overigens een andere trainingswet; het effect van je training keert om als je niet tijdig een juiste, nieuwe prikkel geeft.

  • Intensiteit = Heilig

Ook een trainingswet. De trainingsprikkel moet aansluiten op je fitheid van dat moment. Als de prikkel te weinig is, train je niet, is er geen resultaat. Te veel prik geeft overbelasting en blessures.

  • Afvallen = Voeding

Training heeft zeker impact op je verbranding, maar verandering van voeding is het meest effectief. Ook hier geldt 1 grote waarheid: zorg voor een negatieve energiebalans — minder calorieën erin dan je verbruikt en de vetreserves worden aangesproken.

Deze kennis is 1, maar gedrag is 2; hoe houden we dit vol?

De 7 tips voor succes

  • Zorg dat je uitgerust bent.
  • Plan je trainingen voor de komende 4 weken. Geplande trainingen zijn je kapstokjes voor een gezonde leefstijl.
  • Denk positief; je mag net zoveel groente, fruit, water, koffie, thee als je wilt. ‘Ik mag geen kaas, wijn en brood’ werkt als ‘Ik-wil-niet-denken-aan-een-roze-olifant’.
  • Zorg voor support; laat je wekelijks op een vast moment wegen door je trainer.
  • Blijf gefocust: visualiseer je ideale lichaamsvorm elke ochtend onder de douche.
  • Nudge jezelf; fruitschaal in zicht, kook uit een maaltijd-box en ontloop de supermarkt, zet je gympen bij de voordeur en een fles water op je bureau.
  • Compliance; vinken, stickertjes.. al zo oud als de juf op de basisschool. Elke dag van trainen, good foods en op tijd naar bed is een sticker op de kalender.

Met vereende krachten

Over de waarheid van afvallen, voeding en training is nog veel meer te vertellen. Onze klanten worden er regelmatig mee lastig gevallen. Uit ervaring weten we < https://www.jeslaren.nl/ > dat afvallen verschrikkelijk moeilijk is. De omgeving van overdaad in supermarkten, borrels en diners verleidt ons dagelijks honderden keren de verkeerde kant op. En wat al helemaal niet helpt is een drukke baan met bijbehorende stress en weinig tijd.

Juist daarom is januari een goede maand om de boel weer even recht te trekken. Dry january, de Allerhande, je vrienden.. bijna iedereen denkt nu in afvallen.

Proost!

…Met een glaasje kombucha op een gezond, fit en energiek 2022. Met alle vertrouwen dat we elk jaar iets beter consuminderen en er elk jaar weer een goede gewoonte bijkomt. Want ook dat patroon is zichtbaar.

Share