Top
JES Sappen

Afvallen? Kies jouw Personal vorm van vasten.

‘Van vasten val je niet af?’

Nou, echt wel. ‘Van vasten val je niet blijvend af’. Hangt ervan af. Als een week vasten je vrijbrief is om een inhaalslag te maken op schranzen, dan val je er inderdaad niet van af. Als vasten een onderdeel wordt van je leven, dan wel. Sapvasten en intermittent vasten werken als een trein. Zowel fysiologisch (je verliest vet) als psychologisch (het is haalbaar). Lees hier waarom het werkt.

Vasten en vetverbranden – hoe zit dat?

Als je geen calorieën binnenkrijgt uit eten of drinken, dan wordt het lichaam genoodzaakt energie uit reserves te halen – het lichaamsvet. Je gaat over van energie vrijmaken uit glucose naar energie halen uit vetzuren en ketonen (afkomstig van vet): de metabole switch. De meeste lichamen vinden dit moeilijk, omdat ze gewend zijn altijd wel -op een makkelijke manier – energie uit bloedsuikers of opgeslagen uit cellen te kunnen halen.

Train je metabole switch; fysiologie achter vasten

Waarom? Een goed functionerend lichaam kan moeiteloos uit ‘beide potjes’ putten. In de praktijk zijn onze lichamen echter heel goed in gebruik van de glucose-kachel (want we eten zo vaak en veel dat er altijd wel voorraad is). De vetreservekachel opstoken is eigenlijk wat we willen – je vetpercentage verlagen. 

Energie putten uit vet en ketonen heeft bovendien bijkomende gezondheidsvoordelen: de ketonen zorgen meer activiteit van anti-oxidanten (verhoogt weerstand en energie), vertragen veroudering, verbeteren uithoudingsvermogen en maken je cognitief scherper. In Duitsland zijn zelfs vasten-klinieken waar patiënten worden behandeld voor MS, reuma en andere ontsteking gerelateerde ziektes.

Vasten – psychologie; hoe dóe je het? 3 tips

Gedragsverandering sturen, dat is een ander verhaal. Willen is kunnen, maar in onze drukke levens is vasten niet altijd haalbaar. Gelukkig zijn er meerdere vormen van vasten. Kies de vorm die bij je past en vergroot de kans op resultaat.

  1. Afvallen is (net als Training) Personal

De een zet makkelijk de eet-knop uit; eet de hele dag niets tot aan het avondeten (intermittent). De ander houdt liever de vaste eetmomenten; sapvasten geeft je 5 maaltijdjes per dag. Hekel aan hongergevoel? Sapvasten is voor jou.

  1. Ken de +/- van elke vasten-vorm

  • Intermittent vasten; gedurende 8 (of 4) uur van de dag gewoon eten en drinken, de overige uren alleen water, kruidenthee of zwarte koffie. Voordeel:  je eet normaal (gezonde) maaltijden, alleen heb je minder uren om te kauwen. Nadeel – pas op; vergalloppeer je niet in je consumptie-uren. Herken dat je net voor 20.00 nog even 5 koekjes eet omdat ‘het mag’.
  • SapVasten; gedurende 1, 2, 3 of -de die hards- 5 dagen drink je alleen sappen. Sappen bevatten > 85% groente, op smaak gebracht met fruit en kruiden. Voordeel; je hoeft niet na te denken over eten, drinken, wat wel/niet mag. 5 flesjes – dat is je voeding. Je krijgt knoertveel vitamines, vezels en mineralen binnen (boost je gezondheid!). Nadeel; niks te kauwen.
  1. Passend bij je leven 

  • Full time baan, drukke week? Sapvasten houdt je scherp, ondanks weinig calorieën. 
  • Papa, mama; thuis? Met intermittent vasten kun je toch met de kinders eten.
Trainers way of life

Wij trainers zijn fan van vasten. Doen een mix van vasten. We eten niet voor twaalven (want toch aan het werk). Dan even zelf trainen. En afsluiten met een groot glas verse bieten-/pepersap, gazpacho of een kurkumasmoothie. De groentesappen maken we in de blender; compleet met alle vezels, vitamines en mineralen. Lekker, kleurrijk en compleet.

Meedoen? Join the club!

Proost! Op een grensverleggend 2023

Wat is vasten?

Simpel gezegd: niets eten of drinken. Vasten is zo oud als de bijbel en wordt toegepast in allerlei geloven. Bewezen concept dus. Van de 40 dagen vastentijd voor Pasen tot de Islamitische Ramadan-maand tot de 7 dagen voor het Armeens kerstmis ‘Surb Tsnund’. Niet roken, geen seks, niet liegen, schelden, kwaadspreken of vloeken. Maar ook met Dry January, Sapvasten of Movember (niet scheren) ben je al heel hip aan het vasten. 

De grondwet voor afvallen

Voor afvallen geldt 1 wetmatigheid ‘Gedurende langere periode in een negatieve energiebalans verkeren’. Oftewel; minimaal 2 tot 3 weken minder calorieën knagen dan je verbruikt. Dus na een ‘maandag-tot-vrijdag-netjes-eten-niet-drinken’ ben je er nog niet. Behalve dat je in het weekend scheeftrekt wat je doordeweeks goed deed, heeft je lichaam tijd nodig om te ‘kantelen’. Dat terugschakelen naar vetverbranding duurt bij de meeste mensen een week of 2, 3. Echter; hoe minder je eet en drinkt, hoe sneller het effect ontstaat. 

Energie vrij maken uit lichaamsvet moet je dus trainen. Hoe? Door te zorgen dat er geen / te weinig energie voorradig is uit voeding. En niet in paniek raken als je even duizelig of hongerig bent – je hebt genoeg voorraden aan je lichaam en wees blij met je metabole switch.

Hybernating

Oftewel; winterslaap – de tijd is nu! Bruine beren trekken zich terug in hun hol, slapen veel en eten niet. Nou moet je niet alles nadoen uit de natuur (want rusthartslag van beren is 1 tijdens slaap), maar heerlijk veel slapen in je holletje en weinig eten is een goed recept om in het voorjaar weer te shinen.

Share