Top

Blog

King Carb maakt je slank

Wat zijn vezels eigenlijk?

Koolhydraten! ‘Carbs’ hebben een slecht imago in veel diëten, totdat je deze leert kennen. Je vindt dit type koolhydraat terug als de schil van aardappel, het vliesje om een amandel, de bruine sprietjes in volkorenbrood, de buitenkant van een doperwt of die ‘stokjes’ in havermout. Vezels zijn er in 2 soorten; 

  1. Oplosbare. Deze binden met vocht en vormen een gel in je maag en darmen. Fijn! Want dit beschermt je darmwand tegen ontsteking, geeft je een vol gevoel én zet je darmen in werking (peristaltiek). 
  2. Onoplosbare; deze vezels zijn de straatvegers van je darmen – borstelen je darmwand schoon. Geen overbodige luxe als je bedenkt wat er allemaal aan (vlees-) resten blijft hangen in de krochten en bochten van je 8 meter lange darmen.

Slanker door meer (vezels) eten; 5 tips voor succes.

Op dieet ‘moeten’. Als je niets mag wil je het júist. Vezels zijn onze redding. Lees hier de 5 redenen om vezels te knagen:

  1. Groente en fruit bevatten vezels, vocht én weinig calorieën. 
  2. Vezels verzadigen. Je hongergevoel, maar ook je schuldgevoel; hoe vezelrijker je eet hoe gezonder je wordt. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten met ruim 20%, hebben positief effect op je goede (LDL) cholesterol en verlagen je bloeddruk.
  3. Vezels bevatten wel calorieën, maar je lichaam kan ze lastig vrijmaken. Je eet dus wel calorieën, maar ‘absorbeert’ ze niet. Bovendien kóst het energie om deze krachtige carbs te ontleden.
  4. Vezels zijn als mest zijn voor je darmflora. Deze goede darmbloemen maken korte-keten-vetzuren aan, die… stimuleren tot vetverbranding.
  5. Vezels houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit voorkomt overtollige aanmaak van het opslaghormoon insuline. Bewerkte, vezel-arme koolhydraten (witbrood, koekjes, wijn) laten je bloedsuiker pieken, daardoor geeft je alvleesklier in paniek teveel insuline af en.. je carbs worden opgeslagen. Leg wat rauwkost op je borrelplank en je bloedsuiker piekt een stuk minder als je een glas wijn drinkt.

Hoe eet ik meer vezels?

Natuurlijk is er een ‘vezel-top-10’, met als aanvoerders:

  • Lijnzaad – 38 gr vezels/100 gr, 
  • Chiazaad – 34 gr. vezels/100 gr, 
  • Gedroogde pruimen 16,1 gr vezels/100 gr
  • Tahin 12 gr vezels/100 gr 
  • Witte bonen 10 gr vezels/100 gr. 

Deze producten bevatten veel vezels maar… ook veel calorieën. Bovendien eet je niet zo makkelijk 100 gram lijnzaad.

Iets verder op de ranglijst staan groenten en fruit. Alle soorten groente en fruit bevatten niet alleen veel vezels, maar ook vitamines, mineralen en… weinig calorieën. 

Maar nu..

Hoe kom je nou aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 – 40 gram vezels per dag?

1 kg groente per dag

1 kilo?! Hoe doe ik dat? Deze 3 tips maken het makkelijk:

  1. Drink groente. In een tomaten-gazpacho, bleekselderijsap of bietensmoothie. 300 gr. groente drink je zo weg.
  2. Wok groente; koop 2 zakken wokgroente bij de Appie van 400 gr. Wat je over hebt (zal niet veel zijn) neem je de volgende dag als lunch.
  3. Snack groente. Een wortel, stengel bleekselderij, mini komkommer; de keuze is reuze.

Er is 1 maar…

Veel vezels = veel onverbrand voedsel = veel naar het toilet. Voor grote en kleine boodschappen, want ook al dat vocht moet er weer uit. Het resultaat zal je tevreden stemmen. Mooie gladde, niet plakkerige drollen die blaken van jouw gezondheid. Wie weet, ontstaat er na alle food-foto’s op insta een nieuwe hype?